Notebook advies


De aankoop van een notebook


U overweegt een notebook aan te schaffen, maar u weet niet precies waar u op moet letten. Dan bent u bij Digidot op het juiste adres. Wij voorzien u graag van vrijblijvend advies. Heeft u na het lezen van de informatie nog meer vragen? Ga dan voor meer informatie naar onze winkel.

Als u een notebook gaat aanschaffen is het verstandig om vooraf te bepalen waar u het notebook voor wilt gaan gebruiken. We hebben de verschillende gebruikers onderverdeeld in vier types:

Thuisgebruiker

Voor een beperkt budget zijn er voldoende notebooks te koop die de meest gebruikte mogelijkheden van een pc moeiteloos overnemen. Het voordeel van een notebook t.o.v. een pc is dat hij minder ruimte in beslag neemt en dat de notebook overal in het huis te gebruiken is. Aangezien een stopcontact altijd in de buurt is, is accuduur van ondergeschikt belang. U kunt het beste kiezen voor een mainstream notebook.

Student

De notebook gaat overal mee naar toe en moet dus klein en licht zijn en tegen een stootje kunnen. Opdrachten voor school moet hij aankunnen, maar ook muziek downloaden of een video bekijken mag geen probleem zijn. Daarnaast is het budget beperkt. Een netbook is in dat geval een interessante optie, maar dan heb je wel een pc nodig voor op je studentenkamer. Een alternatief voor een honderd euro meer is een niet al te zware mainstream notebook.

Reiziger

U bent vaak onderweg en u stelt hoge eisen aan uw notebook. Echter wilt u niet met een zware tas reizen, dus geeft u de voorkeur aan een klein en licht model. Kies voor een ultra portable notebook. Dit type notebook biedt alle voordelen van een netbook, gecombineerd met de krachtige prestaties van een pc.

Multimedia gebruiker

U wilt uw notebook gebruiken voor het monteren van films, zware grafische programma’s draaien of de allernieuwste games spelen. In dat geval is een PC vervangend notebook met indrukwekkende graphics, veel opslagruimte en een groot beeldscherm een goede keuze. Let wel dat dit type notebook veel weegt en redelijk prijzig is.

Soorten Notebooks:

Netbook

Ideale aanvulling op een pc. Klein formaat, lichtgewicht en goede verbindingsmogelijkheden. Perfect voor onderweg en overwegend laag geprijsd. Nadeel: niet geschikt om de hele dag mee te werken.

Ultra portable notebook

Levert dezelfde prestaties als een groot zwaar notebook op pc, maar is wel handig voor onderweg door het kleine formaat en lage gewicht. Nadeel: prijs ligt over het algemeen vrij hoog.

Mainstream notebook

Voor 90% van alle gebruikers biedt een mainstream notebook alle benodigde mogelijkheden. Tekstverwerken, surfen op internet, muziek downloaden of films bekijken, het kan allemaal. Nadeel: niet geschikt voor zware bewerkingen.

PC vervangend notebook

Krachtig genoeg voor zware programma’s, films bewerken of het spelen van games. Uitgerust met ruime opslagcapaciteit en een groot beeldscherm. Nadeel: zwaar gewicht en hoge aanschafprijs.

Er zijn een aantal zaken die invloed hebben op de prestaties en het gebruiksgemak van een notebook. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Beeldscherm

Afmetingen
Notebooks zijn te koop in alle soorten en maten. De afmetingen van een beeldscherm worden uitgedrukt in inches. De meest gangbare afmeting is 15,6 inch wat betekent dat de diagonaal van het beeldscherm 40 cm beslaat. Waar u uw notebook ook besluit aan te schaffen, het is altijd aan te raden om het beeldscherm eerst in de winkel te bekijken alvorens u de notebook aankoopt.

Verhoudingen
Notebooks worden tegenwoordig uitgerust met een breedbeeldscherm met een verhouding van 16:9. Het voordeel van een breder scherm is dat er meer ruimte is om menu’s aan de zijkant te plaatsen zonder dat uw hoofdbestand onleesbaar wordt.

Resolutie
De resolutie van een beeldscherm bepaalt hoe gedetailleerd de weergave is, oftewel uit hoeveel pixels het beeld is opgebouwd. Een beeldscherm met een resolutie van 1280 x 800 bestaat dus uit 1,024 miljoen pixels. Hoe hoger de resolutie, hoe hoger het detail is en des te kleiner de items op het scherm zijn. Dit betekent overigens niet dat ze per definitie beter leesbaar zijn (omdat het bijvoorbeeld te klein is), maar wel scherper.

Snelheid

De snelheid van een notebook wordt bepaald door de combinatie van de processor, het intern geheugen en het grafisch geheugen. Een krachtige processor gecombineerd met een beperkt intern geheugen zal niet tot betere prestaties leiden. Verdeel uw budget dus evenredig over de onderdelen.

Processor

Kloksnelheid
De snelheid van een processor wordt meestal uitgedrukt in Gigahertz. Deze kloksnelheid zegt niet alles over de prestaties van een processor. De volgende factoren hebben ook invloed op de prestatie.

Cache geheugen
Is geheugen dat dicht bij of zelfs in de processor zit. In het cache geheugen worden data en instructies opgeslagen die de processor later nodig kan hebben.

Aantal cores
Een ‘core’ is in feite een complete processor binnen een processor waardoor er meerdere opdrachten tegelijkertijd uitgevoerd kunnen worden.

Intern geheugen
Intern geheugen is een belangrijk onderdeel van de computer. Wanneer de processor gegevens nodig heeft, zorgt de harde schijf dat deze beschikbaar komen door ze in het geheugen te laden. De reden hiervoor is, dat de processor vele malen sneller gegevens kan lezen en schrijven naar het geheugen dan naar de harde schijf. Hoe meer gegevens er gelijktijdig in het geheugen geladen kunnen worden, zonder dat een deel eerst weer naar de harde schijf geschreven moet worden, hoe sneller de verwerking van de gegevens geschiedt.

Grafisch geheugen

Wanneer u veel grafische bewerkingen op uw notebook wilt uitvoeren zoals videobewerking of games spelen dan is het verstandig om een notebook met ‘discrete’ videokaart aan te schaffen. Bij een standaard notebook zit het grafisch geheugen ‘onboard’. Dit betekent dat het grafisch geheugen gebruikt maakt van het ‘gewone’ geheugen. ‘Discrete’ video betekent dat er een extra chip met geheugen voor de grafische bewerkingen in de notebook aanwezig is. Vanzelfsprekend is deze ook een veriste als je de notebook gaat gebruiken om games op te spelen.

Opslagcapaciteit

Om al uw gegevens op te kunnen slaan is er in een notebook een interne harde schijf aanwezig. De opslagcapaciteit varieert bij de moderne notebooks van zo’n 160 GB (gigabyte) tot 1TB (terrabyte). Als u van plan bent om veel multimedia zoals video’s en muziek op uw notebook op te slaan is het aan te raden om voor een grote harde schijf te kiezen.

Software

Op een notebook staat software voorgeïnstalleerd. Het meest recente besturingsprogramma is Windows 8.1. Daarnaast heeft u een beveiligingspakket nodig om virussen en schadelijke programma’s buiten de deur te houden. Notebooks bevatten bijna altijd een voorgeinstalleerde versie van Microsoft Office. Het aanschaffen van de code om dit pakket te kunnen gebruiken is het goedkoopst bij aanschaf van de notebook. Schaf je het pakket nadien aan dan ben je veel duurder uit.

Netwerk en internet

Alle notebooks zijn tegenwoordig voorzien van een aansluiting voor een UTP netwerkkabel. Met deze ingang kunt u zich toegang verschaffen tot een bekabeld netwerk. Daarnaast zijn alle notebooks ook voorzien van een draadloze netwerkkaart. Een draadloze verbinding wordt veelal omschreven als Wireless LAN (N) verbinding. De N geeft de snelheid aan; 300Mbps is tegenwoordig de standaard.

Accessoires

Accessoires zitten niet standaard op elke notebook maar een DVD brander, een webcam en een cardreader zijn bijna altijd wel aanwezig.

DVD brander
Met een DVD brander kunt u cd’s en dvd’s afspelen en tevens nieuwe cd’s en dvd’s maken. Hiervoor heeft u een programma nodig zoals bijvoorbeeld Nero. De meeste fabrikanten leveren standaard een programma mee voor het branden van deze media.

Webcam
Met een webcam heeft u een camera op uw notebook. Deze wordt vaak gebruikt tijdens gesprekken op chatprogramma’s zodat de ontvanger u kan zien tijdens het gesprek.

Cardreader
Met een cardreader kunt u externe opslagmiddelen zoals een SD kaart of micro SD kaart openen, om zo informatie of foto’s op uw notebook te plaatsen.

Accuduur

Met name wanneer u van plan bent vaak buitenshuis te werken is de accuduur zeker van belang. De accuduur is afhankelijk van het aantal cellen waaruit de accu bestaat, de levensduur van de accu en het energieschema waar u de notebook op ingesteld heeft. Standaard heeft een notebook een 6 cels accu, een betere accu bestaat meestal uit 9 cellen. Hoe ouder een accu is hoe sneller hij leegraakt. Manieren om dit te beperken is om de notebook niet continue op te laden of om de accu uit de notebook te laten als u hem vaak op netstroom gebruikt. Via het energieschema in het configuratiescherm kunt u aangeven of u hoge prestaties wenst of een lange accuduur.

Service

Notebooks zijn gecompliceerde apparaten die over het algemeen niet makkelijk zelf te repareren zijn. Heeft u niet zoveel verstand van de techniek, dan is het aan te raden om een servicecontract af te sluiten bij uw lokale dealer zodat u zonder zorgen met uw aankoop kunt blijven werken.

Prijs/kwaliteit verhouding

Zoals vaak geldt ook voor notebooks: kwaliteit kost geld. Ook wanneer u de notebook niet intensief gaat gebruiken is het slim om niet voor het goedkoopste model te gaan. Om goed te functioneren draaien er allerlei programma’s op de achtergrond waarvan u niks merkt, maar deze programma’s hebben wel geheugen nodig. Daarnaast gaat de technische ontwikkeling van software razendsnel waardoor uw notebook al snel niet meer voldoet aan de nieuwste systeemeisen. Bedenk dus vooraf goed wat u met uw notebook wilt gaan doen en zorg dat uw aankoop lange tijd mee kan.