PC advies


De aankoop van een PC

U overweegt een pc aan te schaffen, maar u weet niet precies waar u op moet letten. Dan bent u bij Digidot op het juiste adres. Wij voorzien u graag van vrijblijvend advies. Heeft u na het lezen van de informatie nog meer vragen? Ga dan voor meer informatie naar onze winkel.

Om een juiste keuze voor een PC te maken hebben we voor u een aantal gebruiksdoeleinden gedefinieerd. Bedenk vooraf goed wat u met de pc wilt gaan doen en kijk welke pc dan het beste bij u past.

1. Starter

U wilt de pc voornamelijk gaan gebruiken voor basis werkzaamheden zoals internetten, e-mailen, tekstverwerken etc. U stelt geen hoge eisen aan uw pc. In dat geval is de budget pc een juiste keuze. De budget PC is een standaard PC tegen lage kosten.

2. Gezin

U gebruikt de pc voornamelijk voor de standaard applicaties, maar de pc wordt wel vrij intensief gebruikt. Kies dan voor de mainstream pc. Deze PC is krachtiger en sneller dan de budget PC en is ook beter voorbereid om taken uit te voeren die u op dit moment nog niet verwacht uit te voeren met uw nieuwe PC. De PC draait speelt moeiteloos YouTube video’s af, download zonder problemen materiaal van internet en kan de nieuwe games met een acceptabele performance draaien. Kortom, de ideale pc voor het hele gezin.

3. Multimedia gebruiker

U verwacht veel van uw pc op allerlei gebied. Zo moet de pc geen problemen hebben met veeleisende applicaties zoals bijvoorbeeld het monteren van HD video’s. Daarnaast download u veel materiaal van internet en heeft u een grote opslagcapaciteit nodig. Een Multimedia pc biedt dan uitkomst. Deze pc is uitgerust met de juiste componenten om deze zwaardere bewerkingen snel uit te kunnen voeren.

4. Gaming

Uw vrije tijd besteedt u graag aan het spelen van games, het liefst online. De gaming PC is op alle onderdelen weer wat zwaarder uitgevoerd dan de multimedia pc en is uitgerust met componenten om video’s, games in beeld en geluid volledig tot zijn recht te laten komen.

PC’s zijn er in alle soorten en maten. Naast de keuze voor de verschillende gebruiksdoeleinden kunt u ook een keuze maken tussen een A-merk PC en een zelfbouw cq eigen merk PC.

A-merken worden zijn PC’s van bekende merken zoals: Acer, Compaq, Dell en HP. Deze computers worden in de fabriek geassembleerd. Over het algemeen weet u dat u met een A-merk computer goede kwaliteit in huis haalt.

Eigen merk PC’s zijn computers die door uw computerwinkel om de hoek uit losse componenten samengesteld wordt. De kwaliteit van de computer wordt bepaald door de keuze van de losse componenten in de samenstelling van de PC. De functionaliteit van de eigen merk PC is gelijk aan het A-merk: uiteindelijk doen ze precies hetzelfde en u kunt er dezelfde programma's op draaien.

Voordelen A-merken:
Consistente kwaliteit, een landelijk service netwerk, wereldwijde garantie.

Nadelen A-merken:
Geen flexibiliteit in de samenstelling, vaak iets duurder dan een eigen merk PC.
Na de garantieperiode is het lastig om vervangende onderdelen te vinden.

Voordelen eigen merk:
U kunt precies bepalen aan welke specificaties de computer moet voldoen.
Bij problemen kan uw computerwinkel u meestal sneller helpen doordat de vervangende onderdelen breed verkrijgbaar zijn.

Nadelen eigen merk:
De kwaliteit hangt af van de gekozen componenten. Voor garantie bent u afhankelijk van uw lokale computerwinkel.

Er zijn een aantal zaken die invloed hebben op de prestaties en het gebruiksgemak van een PC. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Snelheid

De snelheid van een pc is afhankelijk van een drietal factoren te weten: de processor, het intern geheugen en het grafisch geheugen.

Processor
Kloksnelheid
De snelheid van een processor wordt meestal uitgedrukt in Gigahertz. Deze kloksnelheid zegt niet alles over de prestaties van een processor. De volgende factoren hebben ook invloed op de prestatie.

Cache geheugen
is geheugen dat dicht bij of zelfs in de processor zit. In het cache geheugen worden data en instructies opgeslagen die de processor later nodig kan hebben.

Aantal cores
Een ‘core’ is in feite een complete processor binnen een processor waardoor er meerdere opdrachten tegelijkertijd uitgevoerd kunnen worden.

Intern geheugen
Intern geheugen is een belangrijk onderdeel van de computer. Wanneer de processor gegevens nodig heeft, zorgt de harde schijf dat deze beschikbaar komen door ze in het geheugen te laden. De reden hiervoor is, dat de processor vele malen sneller gegevens kan lezen en schrijven naar het geheugen dan naar de harde schijf. Hoe meer gegevens er gelijktijdig in het geheugen geladen kunnen worden, zonder dat een deel eerst weer naar de harde schijf geschreven moet worden, hoe sneller de verwerking van de gegevens geschiedt.

Grafisch geheugen
Wanneer u veel grafische bewerkingen op uw PC wilt uitvoeren zoals videobewerking of games spelen dan is het verstandig om een aparte videokaart aan te schaffen. Op een standaard moederbord zit het grafisch geheugen ‘onboard’. Dit betekent dat het grafisch geheugen gebruikt maakt van het ‘gewone’ geheugen. Met een videokaart is er een apart processor en geheugen beschikbaar voor de grafische bewerkingen.
Bent u er na het lezen van deze informatie nog niet helemaal uitgekomen? Zoek dan hier een McDOS-net partner om u verder te helpen.

Opslagcapaciteit

Om al uw gegevens op te kunnen slaan is er in een pc een interne harde schijf aanwezig. De opslagcapaciteit varieert bij de moderne PC’s van zo’n 250 GB (gigabyte) tot 2TB (terrabyte). Als u van plan bent om veel multimedia zoals video’s en muziek op uw PC op te slaan is het aan te raden om voor een grote of een twede harde schijf te kiezen.

De harde schijven van dit moment zijn uitgevoerd met een Serial ATA aansluitingen. (sata150 of sata300) Het verschil tussen deze twee is de doorvoersnelheid van de data of gegevens. Dus hoe snel data in theorie verwerkt kan worden. Sata300 is dubbel zo snel als Sata150 (3Gbit/s).

Behuizing

Er is niets zo irritant als een zoemende computer in de huiskamer. Een goede behuizing is een belangrijk onderdeel in de strijd tegen het computerlawaai. Het loont zeker de moeite om te investeren in een behuizing met een goede voeding en een stille ventilator voor de luchtstroom.

Moederbord

In elke pc zit er een centrale unit die alle hardware met elkaar in verbinding zet. Het moederbord bevat tevens de aansluitingen die je aan de achterzijde van de PC ziet. Het aantal USB poorten bijvoorbeeld wordt dus door de keuze van het moederbord bepaald. Op alle moederborden zit de geluidskaart geïntegreerd. De geluidskwaliteit is meestal van een hoog niveau en 5.1 of 7.1 geluidsuitgang is standaard. Wil je professioneel geluid gaan bewerken dan is een losse geluidskaart aan te raden, in alle andere gevallen zal de geïntegreerde geluidskaart afdoende zijn.

Software

Op een PC staat software voorgeïnstalleerd. Het meest recente besturingsprogramma is Windows 8.1. Daarnaast heeft u een beveiligingspakket nodig om virussen en schadelijke programma’s buiten de deur te houden. PC’s bevatten bijna altijd een voorgeinstalleerde versie van Microsoft Office. Het aanschaffen van de code om dit pakket te kunnen gebruiken is het goedkoopst bij aanschaf van de PC. Schaf je het pakket nadien aan dan ben je veel duurder uit.

Accessoires

DVD brander
Met een DVD brander kunt u cd’s en dvd’s afspelen en tevens nieuwe cd’s en dvd’s maken. Hiervoor heeft u een programma nodig zoals bijvoorbeeld Nero. Op dit moment is de Blu-ray brander in opkomst, echter is de lege media nog erg duur in aanschaf. Een goed alternatief voor dit moment is daarom de Blu-ray combo. Deze kan Blu-ray films afspelen op uw PC en kan daarnaast DVD’s en CD’s beschrijven.

Cardreader
Met een cardreader kunt u externe opslagmiddelen zoals een SD kaart of micro SD kaart openen, om zo informatie of foto’s op uw PC te plaatsen.

Service

PC’s zijn gecompliceerde apparaten die over het algemeen niet makkelijk zelf te repareren zijn. Heeft u niet zoveel verstand van de techniek, dan is het aan te raden om een servicecontract af te sluiten bij uw lokale dealer zodat u zonder zorgen met uw aankoop kunt blijven werken.

Prijs/kwaliteit verhouding

Zoals vaak geldt ook voor PC’s: kwaliteit kost geld. Ook wanneer u de PC niet intensief gaat gebruiken is het slim om niet voor het goedkoopste model te gaan. Om goed te functioneren draaien er allerlei programma’s op de achtergrond waarvan u niks merkt, maar deze programma’s hebben wel geheugen nodig. Daarnaast gaat de technische ontwikkeling van software razendsnel waardoor uw PC al snel niet meer voldoet aan de nieuwste systeemeisen. Bedenk dus vooraf goed wat u met uw PC wilt gaan doen en zorg dat uw aankoop lange tijd mee kan.